Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Balatoni fogas

2011.02.12

 

 

Hűséges olvasóim!

Az időjárás tekintetben viszontagságos, ennek ellenére kalandokban bővelkedő október nem hozta meg a joggal elvárható őszi fogási eredményeket. Pedig, elhagyva a bejáratott, otthonos Szentmihály-domb környéki helyeimet, számomra ismeretlen szigligeti, badacsonyi, sőt Esztergom környéki dunai vizeken is próbálkoztam, elcsábulva, barátaim finom unszolásának. Kapcsolataink, barátságunk erősödését azonban nem követte egyenes arányban horgásztechnikánk gyakorlati fejlődése és halfogásaink eredményessége.

Nem adtam fel... visszatérve a hazai vizekre, úgy gondoltam, egy kiegyensúlyozott időjárású, meleg, napsütéses november azért még sokat változtathatna számomra a horgászszezon pozitív megítélésén. Az egész évi, sok okra visszavezethető, gyenge szereplés után, utolsó szalmaszálként ebbe kapaszkodva, még ebben a végső lehetőségben reménykedtem...

Őszi csendélet, kápolnával, 800-ra a kikötőtöl.

"2010. Nyolcadik bejegyzés... Naplemente" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Hetedik bejegyzés... Ragadozók nyomában
Ugrás a 2010. Hetedik bejegyzés... Ragadozók nyomában című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Hetedik bejegyzés... Ragadozók nyomában című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Barátaim, olvasóim!

Lassan véget ért a szeszélyes, kiszámíthatatlanul borongós, szeles, esős és kifejezetten hideg -sok horgászörömre okot nem adó- 2010. év szeptembere. Ha már a "gesztenyehullás ideje" nem kényeztetett bennünket összeálló, turkáló, a télre készülő pontykolóniák látogatásával, falánk táplálkozásával, bizakodtunk, hogy október elejére csak visszaáll a világ a normális kerékvágásba és részben bepótolja azt, amit a nyárutó nem adott meg. És ez azért -valljuk be- nem is látszott túlságosan utópisztikus gondolatnak, főleg, ha figyelembe vesszük a két éve történteket.

Köd a Balatonon

Októberi köd alatt a Gyékény világa.

Elméletileg megalapozott októberi reményeink és a tényszerű valóság azonban köszönő viszonyban sem állt egymással, horgászati eredményessége szempontjából, biztosan nem vonul be a piros betűs történelembe. Ami miatt mégis ez a hónap számomra az év legjelentősebbje, változatosságában a legtöbb élményt adója, az az alább olvasható horgász-baráti gárda közreműködésének köszönhetem. Felemelő érzés volt -néha kicsit kimozdulva szűk pátriánkból is- a sok értékes emberrel, horgásszal találkozni, kapcsolatokat kialakítani, véleményt, ismereteket megosztani egymással. Az alábbiakban az időrendi sorrendet megtartva, de az átláthatóság kedvéért külön fejezetekre bontva, megkísérlem összefoglalni az egymástól független közös élmények tengerét és megosztani Veletek az azokról alkotott benyomásaimat...

"2010. Hetedik bejegyzés... Ragadozók nyomában" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Hatodik bejegyzés
Ugrás a 2010. Hatodik bejegyzés című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Hatodik bejegyzés című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Szevasztok!

Mit ne mondjak... az augusztus végi, szeptemberi végeláthatatlan esőkkel, viharokkal, kitartó szelekkel járó frontok alaposan átrendezték a kora őszi pontyozásra irányuló terveinket. A menetrend szerint érkező -kifejezetten hétvégére időzített- újabb és újabb frontok baljós, fenyegető fellegei hosszan tartó esőkkel áztatták a földeket, lehetetlenné téve 4-5 napra minden szárazföldi és vízi programot. Az elmúlt évek csodába illő, meleg, későnyári időjárására alapozva, akkor még nem sejtettük, hogy fő tevékenységünk ezután nem a horgászat, hanem az ég. a viharjelző kémlelése és a heti rendszerességű csónakmerés lesz.

Csónakmerési gyakorlat. Már egészen belejöttünk.

Az augusztus 29.-i naplóbejegyzésem óta esett 204 mm eső -véleményem szerint- történelmi jelentőségű, soha nem látott magasságokba emelte -az átlagot egész évben amúgy is jóval meghaladó- Balaton vízszintjét. Ez a jó, terpesztett arasznyi vízmagasság,204 litert -fürdőkádnyi mennyiséget- jelent négyzet méterenként! Grafikonok között tallózva, láthatjátok milyen drámai a változás több év azonos szakait követve. Jól jellemzi a helyzetet, hogy az idei grafikont egy újabb -125 cm-es- hasábbal kellett megfejelni... A tó vízszintjét a siófoki vízmérce "0" cm pontjához viszonyítják, amely 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg - a szabályozás ehhez képest ír elő 70 és 110 cm közötti vízszint-tartást.

"2010. Hatodik bejegyzés" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Ötödik bejegyzés -barátok közt.
Ugrás a 2010. Ötödik bejegyzés -barátok közt. című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Ötödik bejegyzés -barátok közt. című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Olvasóim, Barátaim!

Kifejezetten szerencsésnek tarthatom magam. Az idei év -az internet világának különleges ajándékként- több nagyszerű ember ismeretségével ajándékozott meg. Olyan emberekével akikről korábban nem is hallottam, de most, hogy megismertem őket, látom be, mennyivel szegényebb lenné/n/k nélkülük. Szerencsésnek mondhatom magam azért is, mert közülük néhányat már jó barátomnak tekinthetek.

Horgászemberek számára a barátság elmélyítésének legtermészetesebb módja -mondhatni megkoronázása- a közös horgászat, az élmények együttes átélése... főként, ha mindez több napon keresztül egy kis csónakban történik. Nekem mindez megadatott, nem is egy alkalommal és a sor még folytatódik...

Jantner Csaba, látogatását követő levelében, így ír benyomásairól: "Belekóstoltam nálad a horgászatba... szerencsések vagytok, hogy napi szinten élvezhetitek ezt a csodát! Bevallom azóta kicsit meghalványult a Duna, megperzselt a tengeretek. Gyakran kapom azon magam, hogy lelki szemeimmel a nagy víz rejtekeit kutatom..."

Nagy örömömre szolgált, hogy Csaba után Mauterer Mihály barátomat is meghívhattam -kivel a "Dunai fosztogatók" c. írásom kapcsán ismerkedtem meg- vendégül láthattam és három napos horgászatunk alatt bemutathattam neki a Balaton, a környék és az itteni csónakos horgászat páratlan szépségeit. Róla tudni illik, hogy a Komárom-Esztergom megyei Duna-szakaszon dolgozó Halőri Szolgálat tíz fős csapatának vezetője és a horgász egyesületek megyei szövetségének alelnöke. Szakmai munkájában elkötelezett, a természetet, élővilágot szenvedélyesen szerető, gondjait magán viselő, nagyon közvetlen, barátságos, szellemes embernek ismertem meg. Az EuroHorgász magazin júliusi számában hat oldalas, képes interjúban mutatkozik be kis csapatával a nagyközönség előtt és fejti ki nézeteit, hitvallását... /Sajnálom, de nem kaptam engedélyt a cikk utánközlésére. Ki tudja , miért?!/

EuroHorgász magazin, 2010 július 50.-55. oldal

Komárom-Esztergom megyei Halőri Szolgálat vezetője és dolgozói.

Mivel M. Misivel való nagy horgásztalálkozót -hosszas időjárás kutatás után- augusztus második hetére rögzítettük, az addig még rendelkezésre álló időt szerettük volna a legjobban kihasználni az én keszthelyi Misimmel... mindenek előtt horgászni és megtenni a szükséges etetési előkészületeket a különleges vendég fogadására, nehogy szégyenben maradjunk. Kifejezetten, hízott a májam, hogy a horgásztársakat viccesen, szigorú, háromnapos, főhalőri látogatással, szemlével riogathattam, cukkolhattam... -"Aztán viselkedjetek!"- tettem hozzá... mélyen összeráncolt szemöldökkel.

"2010. Ötödik bejegyzés -barátok közt." című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Negyedik bejegyzés -utóirattal.
Ugrás a 2010. Negyedik bejegyzés -utóirattal. című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Negyedik bejegyzés -utóirattal. című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Pontyozó barátaim, olvasóim!

A július közepi erős széllel, kis esőkkel járó, átmeneti felfrissülés után újból nagy erőkkel készülődött támadni a Nyár. Az előrejelzések kánikulával riogattak, ami ez esetben helytállónak bizonyult, napról napra emelkedett a hőmérséklet, tartósan 30°C felett stabilizálódott, nyaldosva, néha meghaladva a kritikus 35-ős délutáni értéket. Napokon keresztül vörös riasztás volt érvényben az ország több térségében, a média nem győzte felhívni a  figyelmet a napszúrási, leégési és egyéb tüneti veszélyekre. Mindenki a maga módján próbálta meg átvészelni ezt az időszakot. Ki így, ki úgy.

Hűsölés, határok nélkül.

A szélmentes időszak jótékony hatással volt a mi sekély, lapos tavunk gyors melegedésére, amelyet az üdülők nagy örömmel vettek birtokba... mindenhonnan boldog zsivaj, kacagó lárma távoli kavalkádja hallatszott, mely megsokszorozódva siklott át a sima vízfelületen.Szürkületig! A lebukó nappal szinte egy időben csöndesedett el a Balaton -mint mikor kihúzzák a villásdugót a konnektorból- a más években oly jellemző, jókedvű, esti, éjszakai életnek, önfeledt szórakozásnak nyoma sem volt! Szúnyogok, árvaszúnyogok vették át a teljhatalmat, mindent ellepő haduk pokollá tette a szabadtéri programokat, koncentrált zümmögésük hangerején még az emberi beszéd sem hatolt át. A bátrabbak először csak legyezgették, csapkodták magukat, aztán előkerült a visszataszítóan büdös, ragacsos riasztó spray is... de győzött a leigázhatatlan sereg... menekült, ki merre látott! Ilyen soha nem lankadó, tartós invázióra a környékbeliek közül senki sem emlékszik. Még az átkosban is fontosnak tartották a fizetős balatoni vendégek megtartását!

Elfáradt árvaszúnyogok a kikötő karómon.

Viszont az igazi balatoni horgászember nem egykönnyen adja fel. Nagy fifikával készül az esti, éjszakai horgászatának, szórakozásának megszervezésére, sok energiát fektetve a támadó bajok kivédésére. Nem egykönnyen, de megfelelően beöltözve, kémiai szerekkel bőven ellátva, megtaláltuk a módját, a vérszívó armada és tsa. kellemetlenkedéseinek csökkentésére. Ez annál is indokoltabb volt, mert Misi allergiás a szúnyog csípésre és minden egyes szúrásuk óriási, viszketős duzzanatot varázsol a bőrére. Ilyenkor a kisördög bujkál bennem... örökös panaszkodása és csípéseinek mutogatása mindig jókedvre derít!

"2010. Negyedik bejegyzés -utóirattal." című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Harmadik bejegyzés
Ugrás a 2010. Harmadik bejegyzés című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Harmadik bejegyzés című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Barátaim, olvasóim!

Rendhagyó módon itt köszönöm meg az előző írásommal kapcsolatos megannyi együtt érző, jószándékúan figyelmeztető, vigasztaló hozzászólást, amit a kikötőből ellopott elektromos motorjaink váltottak ki Belőletek.

A múlt és a jelen.

Köszönöm hzizi -nek, aki együtt érzésén túlmenően dicsérte a cikk színvonalát, képanyagát. Számomra ez különös értékkel bír, főleg, ha egy természetet szerető, a horgászat-kulinária-irodalom szentháromság terén maradandót alkotó remek blogot szerkesztő, "író" ember teszi. Ajánlom mindenkinek munkásságát, aki mindezek és a Dél-Bácskai szép történetek iránt fogékony.

Köszönöm Bogyó bácsi -nak, aki -enyhítendő fájdalmamat- többszörösen elrabolt felszerelésének történetével vigasztalt. Ismétlődő és maradandó vándorhorgász élményei hatására nemrég vágott bele a blogírás gyötrelmeibe és a kezdeti tapogatózások után egyre magabiztosabban, ragyogó képanyaggal, csodás helyszínekkel, szép természettel, tanulságos horgásztörténetekkel, kifogott halak eldorádójával örvendeztet meg bennünket.

Köszönöm Hapci -nak -a majd' két méteres, jóindulatú hústoronynak- akinek személyes varázsa, utolérhetetlen, szókimondó, sziporkázó szellemessége nagy ajándék. Szabadidejében ugyan horgász, de rendszeresen szerkesztett, véleményezettgasztroblogjának olvasása élményszámba megy. Hozzászólását bánat-űzőnek szánta részemre, de az olyan jól sikerült, hogy felidézve kivételes szerencsétlenségét -már megbocsáss- később, horgászat közben még a csónakban is, ha eszembe jutott, röhögés fogott el ennyi pech összetorlódása hallatán.

A régi -eddig garázsban porosodó- megint munkába állított evezőim pár hetes használata során azon kaptam magam, hogy otthon -szinte öntudatlanul- ismételten, újból és újból acsónakmotorokat böngészem a neten. Mire igazán gyanússá vált volna számomra a dolog, gondolatban már meg is született az elhatározás, mozgékonyságom, eredményességem visszanyerése, nem utolsó sorban a kényelem és a fokozott olvasói igények kielégítése céljából feltétlenül pótolnom kell az elveszett motorom. Nélküle a helyeim gyakori váltogatásáról, valamint a nyílt vízi fogasozásról is le kell mondanom.

Állhatatos kutatásaimnak köszönhetően belefutottam egy olyan internetes akcióba, aminek aztán nem tudtam ellenállni. Nevezetesen a legerősebb MinnKota Endura 55 Lbs motor 33%-os kedvezményének. Megrendelés utáni másnap már meg is érkezett a világ másik feléről és balsejtéseimet -a túlzottan kedvező ár miatt- elűzte a kicsomagolás utáni szemrevételezés. A beüzemelés pedig minden várakozásomat felülmúlta a teljesítményt, a tolóerőt és a sebességet, a használhatóságot illetően. Misi azóta is csodálattal nézi, amint -"hasít, mint a rakéta, csak úgy fodrozza a vizet!"- már 4. sebességben is megelőzöm őt.

Minn Kota Endura 55

A legerősebb Endura, az 55-ös. Szinte repíti a csónakot!

Az Endura külalakra teljesen megegyezik a Yamahával -ui. egy gyártósoron készítik a japánok részére az USA-ban- kezelése semminemű külön tudást nem igényel. A csere olyan érzetet kelt bennem, mintha nem is történt volna semmilyen eltulajdonítás, mintha továbbra is a megszokott Yamahámat használnám, erősebb kivitelben. A motor fel,- és leszerelése, csomagtartóba helyezése, szállítása pedig alig jelent többletterhet, nem is értem eddig miért nem csináltam! Kiválóan elfér a csomagtartóban, a parkoló kocsimtól két méterre lévő csónakomra pillanatok alatt fel tudom szerelni.

De, kanyarodjunk vissza fő témánkhoz, a balatoni, Szentmihály-domb alatti nád,- és gyékényrengeteg rejtegette halak kicsalogatásának és horogra akasztásának praktikáihoz, mert -érzésem szerint- ez érdekel igazán Titeket. Tehát folytatódjon a szezonközepi történet!

"2010. Harmadik bejegyzés" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2010. Első bejegyzés
Ugrás a 2010. Első bejegyzés című bejegyzéshez!   Ugrás a 2010. Első bejegyzés című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Kedves Barátaim!

Balatoni, csónakos, nádi horgász szemszögéből ítélve, nehezen indult az év! Gyemekkorom óta nem tolakszik emlékeimbe ehhez hasonló sokcsapadékos, kitartóan hideg évkezdet, ami nem a rekordjaival, hanem hosszantartó álhatatosságával vonta magára a figyelmet, megkeserítve ezzel a szokásosan, kora áprilisi kezdők szándékait, a mégis vízreszállók életét.

Csónakom a télen teljes rekonstrukción esett át T. Laci keszthelyi csónaképítő barátom jóvoltából, ami tartalmazta a fenéken a fő vezérsík markánsabbá tétele mellett még két, további oldalsík kialakítását -az egyenesfutás javítása érdekében- és ezzel párhuzamosan a motortartó hátfal megerősítését és évtizedes tapasztalat praktikussági igényeinek figyelembe vétele mellett, a teljes deszkázat kicserélését, lefestését.

Az átalakított csónak

Szárazdokkban a kertemben, új "uszonyokkal", festésre várva...

"2010. Első bejegyzés" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

Balatoni csoda! -rekordfoga(á)som története.
Ugrás a Balatoni csoda! -rekordfoga(á)som története. című bejegyzéshez!   Ugrás a Balatoni csoda! -rekordfoga(á)som története. című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Horgászbarátaim!

Jó egy évvel ezelőtt az egyik hozzászólónak adott válaszomban azt írtam: "Már régóta motoszkál bennem a gondolat, hogy -mivel én mindig ugyanazt a csontot rágom körbe-körbe- előbb-utóbb megunjátok írásaimat... mi lenne, ha együtt szerkesztenénk a blogot, kiszélesedne különböző nézőpontokkal, módszerekkel, élménybeszámolókkal, jó és szines történetekkel. Sok "jó tollú gyerek" van köztetek, megannyi megörökítésre váró történettel, mert aki egyszer már horgászott életében és talán fogott is, az sosem felejti el... nincs igazam?"

Szerencsére az első jóslatom nem vált valóra, hathatósolvasói segítségetekkel és nem utolsó sorban a témafelelőshalak közreműködésével nem fulladt unalomba a blogom, folyamatos frissítéssel, újítással -hízelgek magamnak- fenn tudtam tartani érdeklődéseteket. A második kívánságom -a blog esetenkénti közös szerkesztésére- pedig teljes sikert aratott. Csaba már oszlopos tagja szerkesztőségünknek, rendszeres, éves, nagyon látványos és tanulságos, szórakoztató beszámolói ímmáron elmaradhatatlan kellékei ennek az oldalnak. Megismertétek és meg is szerettétek írásait.

Leszálló est. Balaton, Szigliget a Szentgyörgy tanúhegyről.

Most új szerzőtársat szeretnék nektek bemutatni Zs. Gábor személyében. Őt 2009. tavaszán ismertem meg, mint a Balaton -pontosabban- a Szigliget környéki vizek szerelmesét, a nádi pontyozás és a nyíltvízi süllőzés, csukázás kedvelőjét, avatott ismerőjét. Késő ősszel az egyik, áhitott horgászata alkalmával rámosolygott a kivételes szerencse, melyet honlapjánakkor meg is örökített. Ennek az írásnak egy sok képpel illusztrált, szerkesztett változatát olvashatjátok most nálam is. Gondolom szórakoztató lesz annak is, aki már olvasta, aki meg nem, azt meg elvarázsolja...

Most pedig kapcsolódjunk be Gábor őszi nagy kalandjába...

"Balatoni csoda! -rekordfoga(á)som története." című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

Badacsonylábdihegyi horgászat 2009.
Ugrás a Badacsonylábdihegyi horgászat 2009. című bejegyzéshez!   Ugrás a Badacsonylábdihegyi horgászat 2009. című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Kedves Horgásztársaim!

Itt a március! Múlik a tél, gyengül a szorítása! Hogy is tudna ellenállni a Föld forgásának, a horgászok millióinak egyirányú, vágyakozó, sürgető akaratának? Egyre több a fény, enyhébbek és hosszabbak a nappalok, mozdul a természet, már itt-ott kikandikálnak az első virágocskák, a vizek élővilága is éledezni kezd tetszhalott állapotából.

A folyóvizek, patakok partjain bolyongó, állóvizek lékeit vallató horgászok eddig sem tétlenkedtek, fittyet hányva a téli fagyokra, térdig érő hóval, jéggel dacolva, űzték kedvenc hobbijukat. A tavasz első fuvallatára a tétlenségre ítélt, megátalkodott nádi, csónakos pontyozók is lassan megelevenednek és új terveket forgatva fejükben még egyszer előveszik tavalyi történeteiket, felidézik azok legszebb pillanatait, kapaszkodót keresve újabb agyafúrt ötleteiknek.

Jól ismeritek S. Csabát, aki pontosan egy évvel ezelőtt volt előszőr vendégünk ezen az oldalon és akkor a Balatonlábdihegyi nádi horgászati tapasztalataival örvendeztetett meg bennünket. Most újra jelentkezett egy összefoglaló írással amely az előző, 2009. évad számára kiemelkedő, megörökítendő eseményeit taglalja, nagy beleéléssel, okos tanácsokkal. Örömmel adok teret ennek az immáron hagyománnyá váló koratavaszi visszatekintésének. Olvassátok kalandjait, élvezzétek a környezetről, a páratlan panorámáról készült gyönyörű, vágyat ébresztő képeit. Fogadjátok szeretettel! Köszönjük Csaba!

"Badacsonylábdihegyi horgászat 2009." című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

2009. Tizenkettedik bejegyzés
Ugrás a 2009. Tizenkettedik bejegyzés című bejegyzéshez!   Ugrás a 2009. Tizenkettedik bejegyzés című bejegyzés hozzászólásaihoz!  Ugrás a Főoldalra!  E-mail küldése!


Szevasztok! Sok minden történt, amióta nem jelentkeztem...

2009. November 20. Szigligeti öbölEgy darabig azért nem írtam, mert nem volt igazán miről, aztán azért nem, mert egy jó hét -munka miatt- kiesett a horgászatból. Azt követően az idő romlott el, de alaposan. Fagypont körüli éjszakák, viharos, esős, hideg nappalok borzolták a hónapfordulón, Mindenszentekkor a horgászember -a mihaszna várakozásba amúgy is- pattanásig feszülő idegeit. Vajon lesz-e még idén lehetőség horgászni, vagy jobb lemondani róla? Beszorulva a házba, jobb híján, sűrűn kattintgattam az időjárás előrejelzési portálokon, néha a legkisebb kedvező fordulat reményében az eget kémleltem. Mire ismét stabilizálódtak az elemek, már november közepe felé jártunk. A pontyozást már régen abbahagytuk, először csak páran, aztán egyre többen -a rossz időtől megijedve- már csónakjukat is kivették a vízből, telelni. De én, még -emlékezve a tavalyi időszakra- álhatatosan vártam a kedvező fogasozási lehetőségekre, szükségem volt halra és élményekre is. 

"2009. Tizenkettedik bejegyzés" című cikk nagyon érdekes, folytatásához   klikk ide

Régebbiek | Végére »